Skip to main content

Chanuka 5782

| Aktuality

Letošní Chanuka byla opět ovlivněna nepříznivou epidemiologickou situací, ale díky očkování a modernímu způsobu online komunikace jsme ji mohli prožít společně s našimi přáteli.

První světlo jsme rozsvítili v Krakově v rámci projektu Halič, Slezsko a Spiš ve světle společného židovského dědictví. Naše obec byla zastoupena Milkou, Aharonem a Mošem, ostatní členové mohli slavnostní závěrečný večer projektu sledovat díky streamu skupiny Mojše band. Pokud jste se nestihli připojit, je možné záznam shlédnout na youtube.

Druhé světlo jsme zapálili v Krnově a to jak na venkovní Chanukiji v zahradě synagogy, tak na vnitřní v zimní modlitebně. Třetí den Chanuky jsme měli původně oslavit na židovské obci v Ostravě, ale oslava byla nakonec vzhledem k riziku nákazy zrušena.

Takto jsme pokračovali každý večer včetně Šabatu a samozřejmě mnozí z nás si rozsvěcovali i své soukromé Chanukije v teple a bezpečí domova.

Poslední večer jsme se v omezeném počtu sešli ke společnému stolu a ochutnali tradiční chanukové pokrmy – koblihy, latkesy a bramboráky. Imunitu jsme na závěr posílili košer slivovicí Jelínek.